Helyi időjárás

Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában.”
                                                                                               " Mahatma Gandi"

A felújított
Szociális Alapszolgáltatási Központ
ünnepélyes átadása

2012. június 29-én átadásra került a felújított Szociális Alapszolgáltatási Központ épülete. A felújítás folyamata közel hat hónapig tartott, kívül-belül jelentős renoválást hajtottak végre a kivitelezők.

Az intézmény működésének tárgyi feltételei az idő előrehaladtával kissé már megkoptak, az több száz éves épület szerkezete, burkolata elavult volt. Hajdanán csendőri lakásként, majd tűzoltó szertárként funkcionáló épület 1972. szeptember 1-től adott helyet az akkori helyi szociális ellátórendszernek „Idősek Napközi Otthona” néven, majd később az „Idősek Klubja” nevet kapta, és 2008. július 30-tól lett Szociális Alapszolgáltatási Központ.

A Közép –Szabolcsi Kistérségi társulás keretén belül, hat környező település önkormányzata intézményfenntartó társulással létrehozták a Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményt, melynek központja Buj lett és a szociális ellátás feladata már nem csupán Buj település ellátási területre koncentrálódott, hanem a társulás eredményeként a község határán túl ért, és központi szerepet kapott. A Társulásban időközben be – és kilépések történtek, melynek  eredményeként jelenleg a Központ Tiszabercel, Balsa, Szabolcs és Buj településeken látja el az 1993. évi III. tv., a Szociális törvény által minden település számára kötelezően ellátandó szociális étkeztetés és házi segítségnyújtás feladatait, illetve Tiszabercel telephelyen és nálunk - Buj székhelyen - az idősen nappali ellátását.

A felújítás lehetősége elérhetővé vált a tavalyi évben, amikor is önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekhez támogatást lehetett igényelni a központosított előirányzatból, úgy ha az önkormányzat ezt a feladatát társulás formájában látja el. A feltételek adottak voltak, a fenntartó a pályázat kiírását követően benyújtotta az intézmény komplett felújításának pályázatát, és a pozitív elbírálást követően a Sandhal Kft kivitelezésével megvalósult egy új, minden szükséget kielégítő, tisztálkodásra, étkezésre, társas kapcsolatok kielégítésre, a téli hónapokban a melegedésre szolgáló régi épület felújítása. A beruházás összköltsége 22.116.286 Ft volt, ebből vissza nem térítendő támogatás 17.694.000 Ft,  mely ráfordítás eredményeként lecserélésre került az épület tetőszerkezete, megtörtént a nyílászárók cseréje, a fűtésrendszer korszerűsítése, az épület szigetelése, a burkolat cseréje, a szociális helységek felújítása, akadálymentesített mosdó kialakítása, és az udvar átalakítása.

A felújított intézmény ünnepi átadásán jelen volt Dr. Karakó László, térségünk országgyűlési képviselője, Román István országgyűlési képviselő úr, a Társulásban részt vevő önkormányzatok polgármesterei, jegyzői, a helyi önkormányzat vezetői, a község díszpolgárai, a képviselő testület tagjai, intézmények vezetői, az egyházak képviselői és az intézményi ellátottak. Ünnepi műsort adtak elő a helyi általános és művészeti iskola diákjai, és az ünnepi beszédeket követően Nagy Sándor a Sandhal Kft  ügyvezetője átadta az intézmény kulcsát a fenntartónak. A felújított intézményünket mindhárom egyházi felekezet megáldotta, megszentelte.

Az ünnepség zárásaként intézményben állófogadásra került sor a meghívott vendégek részére. 

A felújított intézmény falain belül továbbra is várjuk minden idős, beteg, szociálisan rászorult lakos megkeresését, akinek az intézmény nyújtotta szolgáltatások valamilyen megoldást, segítséget tudnak nyújtani a problémáik megoldásához.

A felújított intézmény átadásáról készített fotók megtekinthetők a Galéria menűpontban.

Vargáné Bukai Andrea
SZAK vezető

 

Névnap

Ma 2024. május 03., péntek, Tímea és Irma napja van. Holnap Mónika és Flórián napja lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A honlap gépi fordítása

Ki olvas minket

Oldalainkat 1811 vendég böngészi

Naptár

<-  December 2024
HK SzCs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Ma van az év 124. napja Szökőév? - Igen! -
Hétköznap/hétvége: Hétköznap

Idő: 02 óra, 43 perc.
Internetidő: 071 (Swatch)
Időszámítás: Nyári
Horoszkóp:
Bika (április 21. - május 20.)
Horizontal SlideShow Module v1.8 by JT.